Fitch ako druhá agentúra odobrala Británii špičkový rating AAA

19.04.2013 Celý región

Londýn 19. apríla (TASR) - Ratingová agentúra Fitch dnes znížila rating Británie o jeden stupeň a ako druhá agentúra odobrala krajine špičkový rating na úrovni AAA.

Prvou bola koncom februára agentúra Moody's. Ako dôvod Fitch uviedla zhoršené vyhliadky vývoja ekonomiky a verejných financií. Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.

Fitch znížila rating Británie na úroveň AA+ so stabilným výhľadom s tým, že krajine chýba "fiškálny priestor na absorbovanie ďalších prípadných šokov vo vývoji ekonomiky a verejných financií, ktorý sa v prípade najvyššieho ratingu AAA očakáva". Stabilný výhľad však znamená, že v najbližšom období agentúra s ďalším zhoršením ratingu krajiny nepočíta.

Britská vláda presadzuje prísne úsporné opatrenia spojené so škrtmi v štátnych výdavkoch a s rastom daní, od čoho si sľubuje zníženie vysokého rozpočtového deficitu. Ekonomika ale stagnuje a hrozí jej opätovný návrat do recesie.

Dnešný krok Fitch bude podľa všetkého ďalšou nepríjemnou správou pre prísnu úspornú politiku ministra financií Georga Osborna.

Prvá prišla začiatkom tohto týždňa od Medzinárodného menového fondu, ktorý v najnovšej prognóze vývoja ekonomiky uviedol, že Británia by mala vzhľadom na vývoj ekonomiky prehodnotiť rozsah rozpočtových škrtov.
 

Vyberte región